De vraag naar een hogere uploadsnelheid zal in de komende jaren sneller groeien dan die naar een hogere downloadsnelheid. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van Nederlandse kabelaars, die enkele maanden geleden nog zeiden dat klanten daar juist geen behoefte aan hadden.
Tussen nu en 2020 zullen mensen gemiddeld behoefte hebben aan een uploadsnelheid die 11,5 keer zo hoog is als nu, terwijl de downloadsnelheid 9,8 keer zo hoog zou moeten zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van de TU/e en Dialogic in opdracht van NLKabel, de koepelorganisatie van Nederlandse kabelaars. Waar Nederlanders nu nog behoefte zouden hebben aan 2,2Mbit/s, zou dat stijgen naar 20,1Mbit/s in 2020. De behoefte aan downloadsnelheid zou stijgen van 21,4Mbit/s naar 165,4Mbit/s.
Kabelaars zeiden enkele maanden geleden nog dat klanten geen behoefte hebben aan hogere uploadsnelheden. De vraag groeit gemiddeld met tussen de 40 en 45 procent per jaar; dat is elke twee jaar bijna een verdubbeling. Het onderzoek omvat een meting van het verkeer bij drie providers in november 2013, een literatuuronderzoek en voorspellingen van tien experts over de verwachte groei in dataverkeer. Onder die tien experts was de hoofdredacteur van Tweakers.
Om de verwachte vraag naar bandbreedte te berekenen, hebben de onderzoekers gekeken naar welke diensten internetters gebruiken en hoe die diensten zich vermoedelijk zullen ontwikkelen. Vooral de vraag naar onlineback-ups zal de vraag naar hogere uploadsnelheden opstuwen, zo lijkt het.
Nederlanders hebben nu behoefte aan een downloadsnelheid die 9,5 keer zo hoog is als de upload, zo duidt het onderzoek aan. Dat daalt naar een uploadsnelheid die ongeveer 8 keer zo hoog is. Momenteel heeft UPC abonnementen met een downloadsnelheid die 20 keer zo hoog is als de upload, terwijl bij Ziggo de downloads maximaal 10 keer zo snel gaan als de uploads.
Uploadsnelheid Downloadsnelheid