Scholen kunnen niet meer zonder glasvezel


De laatste tijd stond er veel in de krant over glasvezel en onderwijs: De PO raad (Primair Onderwijs) wil dat alle basisscholen aangesloten worden op glasvezel. “Begrijpelijk, want met de huidige ontwikkelingen op ict-gebied heb je gewoon razendsnel internet nodig”, weet Erik van der Saag, sectormanager ICT van de Tabijn Scholen in Bergen en Egmond. “Wij lopen iedere dag tegen de beperkingen aan van de internetverbinding die via de huidige kopernetwerken kan worden geleverd. En deze ict-ontwikkelingen staan nog maar aan het begin!”

Wethouder Jan Mesu: "Niet alleen op school is razendsnel internet nodig, ook thuis."

Wethouder Jan Mesu: “Niet alleen op school is razendsnel internet nodig, ook thuis.”

Jan Mesu, wethouder Onderwijs en Wet Maatschappelijke Ondersteuning, vult Van der Saag aan: “Razendsnel internet geldt natuurlijk niet alleen voor de basisscholen, maar ook voor het voortgezet onderwijs. En niet alleen op school is razendsnel internet nodig, ook thuis. Want de digitalisering van het onderwijs stopt niet bij de schoolpoort.”

Glasvezel ook voor ouderen
“Daarbij is het aantal ouderen bij ons in de gemeente relatief hoog en groeit”, vervolgt Mesu. “Langer zelfstandig en comfortabel thuis kunnen wonen is de wens van vele ouderen en is ook nodig om de zorg voor deze groep betaalbaar te houden. Om optimaal gebruik te kunnen maken van diensten als Zorg op afstand is een zeer snelle en stabiele internetverbinding essentieel.” Jurgen Agne van Bergen Breedband haakt daar op in. “Veel van deze zorgtoepassingen maken gebruik van beeldverbindingen zoals beeldbellen met de arts of andere hulpdiensten. Met glasvezel kan dit feilloos in de allerhoogste beeldkwaliteit.”

Glasvezel is ook in onze gemeente mogelijk via de Coöperatie Bergen Breedband “Vanwege Europese regelgeving kan de gemeente of de Provincie geen glasvezelnetwerk aanleggen bij ons in de gemeente”, weet Mesu. “Gelukkig is het bewonersinitiatief Bergen Breedband van plan dit wel te doen, ook in de buitengebieden. Maar dit kan niet zonder de inwoners. Want alleen als er bij 45 procent van de huishoudens een abonnement wordt afgesloten op glasvezel, kan dit netwerk worden gefinancierd en aangelegd. Het is dus aan ons allen of dit netwerk er komt…”

Glasvezel voordelig
“Het is van groot belang om mee te doen en een abonnement af te sluiten”, benadrukt Agne. “Want op steeds meer gebieden lopen we tegen de technische beperkingen van de oude kopernetwerken aan. Wij kunnen nu kiezen voor het aanleggen van de meest moderne en toekomstvaste infrastructuur op dit gebied: glasvezel! En laten we het doen. Want wat betreft glasvezel worden wij in de kop van Noord-Holland zo langzamerhand hekkensluiter in vergelijking met andere delen van Nederland. Een abonnement afsluiten kan geheel zonder risico. Betaling voor het abonnement geschiedt pas als het netwerk wordt aangelegd en de eigen verbinding werkt. Daarbij is glasvezel buitengewoon voordelig, in veel gevallen is men zelfs goedkoper uit.”
Bron: Rodi
Share This