Glasvezel vergroot concurrentiekracht platteland

BreedbandHonderdduizenden huishoudens op het platteland krijgen zicht op supersnel internet.

Een groep investeerders waaronder pensioenfondsen biedt een half miljoen gezinnen en bedrijven voor een tientje per maand extra of eenmalig een vast bedrag op afgelegen plekken een snelle glasvezelverbinding aan.

Mensen in buitengebieden klagen steen en been over de trage koper- en coaxverbindingen. De aanleg van sneller glasvezel naar afgelegen boerderijen en bosrijke gebieden vonden partijen als KPN en Ziggo tot nu toe te kostbaar en lastig. Ook de grotere investeerders moesten ervan afzien.

Boeren en ondernemers hebben daarom zelf, voor soms tienduizenden euro’s, glasvezelkabels naar hun panden laten aanleggen. „Maar de behoefte aan snel internet is in de buitengebieden dermate groot geworden, dat veel meer bedrijven en particulieren glasvezel willen en daaraan ook financieel willen bijdragen”, zegt Joost Goderie van investeringsmaatschappij CIF, de initiatiefnemer.

„Jongeren en boerenbedrijven willen steeds meer via internet doen. Dat wordt niet minder. Dan is glasvezel voor de toekomst de beste optie”, stelt Goderie.

’Hele economie profiteert ervan’

Black and white cows in a Dutch polder landscape with a ditch and a wooden fence.

Breedband opsteker platteland

Investeringsfonds CIF, met daarin pensioenreuzen APG en PGGM en Rabobank, gaat met lokale kabelmaatschappijen als Caiway en aannemers aan de slag om glasvezel op meer afgelegen gebieden aan te leggen.

Het totale investeringsbedrag maken de initiatiefnemers niet bekend. Aanleg van glasvezel in de Randstad kost gemiddeld achthonderd euro per huishouden, in grensgebieden soms drieduizend euro vanwege de grote afstanden.

Dankzij dit supersnelle internet kunnen ook bedrijven in deze regio’s gaan wedijveren met Europese concurrenten, reageert Dirk Strijker, hoogleraar plattelandsontwikkeling aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). „Alles raakt via internet met elkaar verbonden. Dit wordt een enorme aanjager voor de hele Nederlandse economie”, zegt hij.

Thuiswerkers
„Op het platteland wonen ook ontzettend veel thuiswerkers en zzp’ers, die fatsoenlijke internetsnelheden willen”, verklaart hij de grote vraag. „Recreatieparken kunnen al niet zonder snel internet, maar ook de dorpsscholen met digitaal onderwijs, de zorginstellingen in buitengebieden en de boer met zijn melkrobots hebben steeds meer breedbandinternet nodig. Dankzij dit glasvezel kun je al die buitengebieden laten aantrekken.”

Goedkoper
Als minstens vijftig procent van alle inwoners in een dorp toezegt een abonnement op het nieuwe glasvezel te nemen, is CIF bereid te gaan graven. De graafmethodes en de aanleg zijn in de loop der jaren goedkoper geworden, stelt Goderie. „Pensioenfondsen zijn bereid om te investeren en dat pas over dertig jaar terug te verdienen. Dat helpt.”

Hoe groot de behoefte aan een snel netwerk is geworden, blijkt volgens hoogleraar Strijker uit de inmiddels ruim honderd lokale initiatieven van burgers en ondernemers buiten de Randstad om dan maar zelf glasvezel aan te leggen. Het nieuwe glasvezel zal bovendien de leegloop van dorpen van buitengebieden in Groningen tot Limburg afremmen, meent Strijker.

CIF is na een aantal kleinere projecten met netbeheerder Cogas begonnen in Twente glasvezel naar twintigduizend adressen aan te leggen.

Telegraaf deel 1
Telegraaf deel 2

Share This