FAQ Breedband Beemster

Wat is Breedband Beemster?
Het burgerinitiatief Breedband Beemster heeft zich ten doel gesteld de hele gemeente Beemster (bijna 4000 adressen) te voorzien van snel internet en telefonie via een eigen glasvezelnetwerk. Om dit te bewerkstelligen is er een stichting in het leven geroepen. Met behulp van vele vrijwilligers en ambassadeurs is het de bedoeling om minimaal 50% van de huishoudens deel te laten nemen. Pas dan kan er daadwerkelijk begonnen worden met de aanleg van glasvezelkabels t.b.v. ons eigen netwerk. In de tegen die tijd op te richten coöperatie Breedband Beemster zal de financiering van de aanleg en het beheer en onderhoud van het netwerk ondergebracht worden.
Wat betekent eigenlijk ‘breedband’?
Breedband is een term die meestal in combinatie met internet wordt gebruikt. Breedband betekent dat de verbinding met het netwerk wordt gemaakt met een ‘snelle’ verbinding. De snelheid wordt meestal uitgedrukt in megabits per seconde (Mbit/s), zodat het eigenlijk juister is om te spreken van een verbinding met een grote doorvoercapaciteit. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen de ontvangstsnelheid (downloadsnelheid) of verzendsnelheid (uploadsnelheid). Er zijn in Nederland vijf fysieke infrastructuren voor breedband

  • ADSL/VDSL met vooral KPN als eigenaar van vrijwel alle verbindingen.
  • Kabel via coaxkabel met kabelbedrijven als UPC en Ziggo.
  • Glasvezel met veel lokale initiatieven en als grootste marktpartij KPN.
  • Satelliet.
  • UMTS via mobiele verbindingen.

Ontwikkelingen In 2003 maakte nog slechts een derde van alle Nederlandse huishoudens verbinding met internet via breedband en ongeveer de helft gebruikte de klassieke modem. Kabelinternet is inmiddels iets populairder dan ADSL/VDSL vanwege de (veel) hogere snelheden bij vergelijkbare tarieven. De hoge penetratie van breedband in Nederland wordt toegeschreven aan de stevige concurrentie tussen kabelbedrijven en ADSL-aanbieders. Dit was mogelijk doordat in vrijwel geheel Nederland een dubbele infrastructuur met zowel coaxkabel als twisted pair aanwezig is, wat vrijwel uniek is in de wereld en te danken is aan de zachte en vlakke bodem waarin graven relatief goedkoop is. Er zijn de afgelopen jaren diverse lokale initiatieven ontstaan, om glasvezel aan te leggen naast de reeds aanwezige infrastructuur. Over glasvezelverbindingen kunnen momenteel technisch de hoogste snelheden behaald worden. In Almere en Enschede wordt op glasvezel de hoogste commercieel verkrijgbare snelheid voor consumenten aangeboden (1000 Mbps up&down). Uiteindelijk zullen in de toekomst (bijna) alle woningen in Nederland alleen de laatste 100 meter nog over coax of koper communiceren; de rest zal glasvezel zijn. Gezien de razendsnelle ontwikkelingen met hdtv-streams, een toename in het data-verkeer en uhdtv is glasvezel de meest toekomstbestendige keuze.

Waarom ‘glasvezel’?
Volgens de huidige stand der techniek is een glasvezelnetwerk het snelst denkbare netwerk met de grootste bandbreedte. Upload = Download Bij een glasvezelnetwerk is de uploadsnelheid gelijk aan de downloadsnelheid. Bij een kopernetwerk is dit niet het geval. Dit is van belang voor het versturen van grote bestanden zoals films, foto’s, het werken in de cloud, werken vanuit huis en bijvoorbeeld beeldbellen in HD op een groot scherm. Toekomst Voor de conventionele kopernetwerken wordt het in de toekomst steeds moeilijker snelheden verder op te voeren. De mogelijkheden voor glasvezel zijn hierin haast eindeloos. Zo is er over glasvezel experimenteel een snelheid gehaald tot 100 terrabits per seconde over 165 km. Dit komt neer op drie maanden HD video in een seconde. Duurzaam Een glasvezelnetwerk verbruikt tot 50% minder energie dan een kopernetwerk.  Betrouwbaar Glasvezelnetwerken worden beschouwd als de meest betrouwbare netwerken. Zo heeft een glasvezelnetwerk geen last van inductie (blikseminslag op het leidingwerk) of last van verstoring afkomstig van andere (elektromagnetische) bronnen.
Waarom een buitengebied toeslag?
De makkelijkste manier is iedereen hetzelfde te laten betalen. Echter… er zijn een paar redenen waarom er een buitengebied toeslag nodig is voor Breedband Beemster:

  • De kosten voor de aanleg van het netwerk in het buitengebied zijn drie (!!) keer zo hoog als in de kernen.
  • Met een buitengebied toeslag wordt de (nanciële) kans van slagen vele malen groter.
  • Voor de financiering van het netwerk hebben we een lening nodig. Financiële instellingen eisen lang(er) commitment van het buitengebied omdat anders de drie keer zo hoge aanlegkosten niet terugverdiend kunnen worden.

In ons geval is de denitie van het buitengebied dat er GEEN snel internet beschikbaar is. De grens ligt op 30 Mbps (deze waarde is door de overheid bepaald). Als op uw adres geen aansluiting van 30 Mbps of hoger verkrijgbaar is, betaalt u de buitengebied toeslag. Voor het grootste deel is het buitengebied ook het geografische buitengebied. Er zijn ook een paar uitzonderingen.

Wat moet ik doen om een aansluiting te krijgen?

In september ontvangt u ons aanbod in de brievenbus. Daarin staan de diensten waaruit u kunt kiezen. Sluit met ons dat voorlopige contract. Immers, als de glasvezelkabels om wat voor redenen niet worden aangelegd, vervalt uw contract. Dus geen levering van diensten = geen kosten want er is geen afname aan uw kant. Zodra we na 31 december duidelijkheid hebben of 50% van de Beemster mee doet, informeren we u over de planning om het netwerk aan te gaan leggen. De aannemer die dat gaat doen, zal u dan benaderen om samen met u te bekijken waar de glasvezel in uw woning binnen moet komen. Zodra uw woning aangesloten is ,wordt het door u gekozen pakket aan diensten geactiveerd en aangesloten. De installatie wijst voor zich maar uiteraard kan onze monteur u desgewenst terzijde staan. Tevens helpen we u tijdig met het opzeggen van uw huidige diensten, zodat u geen dubbele kosten heeft bij de overstap.

Hoeveel gaat een abonnement bij Breedband Beemster mij kosten?
U ontvangt half september ons contract in de brievenbus en dat zal met een concurrerende – dus marktconforme prijs voor het abonnement zijn. U kunt dan kiezen uit een compleet pakket met internet, televisie en bellen, maar het is ook mogelijk om losse combinaties te maken.
Hoezo een voorlopig contract?
Het contract dat u nu tekent is inderdaad een voorlopig contract. Immers, als het glasvezelnetwerk (en dus de dienstverlening) er om wat voor reden niet kan komen, dan vervalt uw contract. U betaalt pas op het moment dat de diensten daadwerkelijk worden geleverd. Dus geen levering van diensten = geen kosten want er is geen afname aan uw kant. U loopt dus geen enkel risico en krijgt met een 1-jaarcontract een glasvezelaansluiting in uw woning !
Welke provider komt er in de Beemster?
Samen met de zeer ervaren glasvezelprovider Plinq levert Breedband Beemster de diensten aan u. Op die manier zijn we er zeker van dat iedereen zonder zorgen de overstap kan maken en goed bediend wordt. Na het eerste jaar, bekijken we of we andere providers toe willen laten.
Waar kan ik nog meer informatie ophalen over het aanbod van Breedband Beemster?

U kunt altijd een e-mail sturen naar info@breedbandbeemster.net. Een team van opgeleide ambassadeurs beantwoorden uw vragen.

Wanneer komt het netwerk bij mij in de straat?
Het jaar 2015 wordt gebruikt voor de vraagbundeling om tenminste 50% van de huishoudens/bedrijven ingeschreven te krijgen. Zodra er voldoende inschrijvingen zijn kan er gestart worden met het aanleggen van het netwerk. Dit staat voor 2016 op de planning. Eind 2016/begin 2017 kunnen de eerste gebruikers dan actief worden op ons eigen, toekomstvaste netwerk.
Hoe zit het met mijn huidige contract - kan ik daar van af?
Ja. Meestal is uw contract per maand opzegbaar. Het is mogelijk dat Ziggo of KPN u de komende periode benaderd met een mooi aanbod. U kunt daar gebruik van maken, maar zit er dan wel meestal een jaar aan vast. U sluit ondertussen ook een voorlopig contract met ons. Tegen de tijd dat wij uw woning gaan aansluiten is dat jaar waarschijnlijk voorbij en kunt u eenvoudig overstappen. Net als bij telefonie en energie hebben wij een overstapservice. Zodra uw woning aangesloten is op het glasvezelnetwerk, regelen we uw overstap en houden rekening met uw opzegdatum bij uw huidige provider. Hierdoor heeft u geen dubbele kosten en we zorgen ervoor dat uw diensten direct goed werken. Ook kunt u uw telefoonnummer behouden.
Ik wil overstappen naar Breedband Beemster. Komt er dan een monteur bij mij thuis?
Ja, er komt een monteur bij u thuis om uw glasvezel in de woning aan te sluiten.  Afhankelijk van de keuze van uw abonnement, komt er een monteur bij u thuis om alles aan te sluiten, of kunt u kiezen voor een doe het zelf pakket. Let hierop bij de keuze van uw abonnement wat de afspraken zijn.
Ik heb al internet, telefoon en tv en ik ben een tevreden mens. Wat moet ik met glasvezel?
De telefoon- en kabelverbinding in metname de dorpskernen leveren nu prima diensten, maar zijn beperkt in capaciteit. Er zijn nu al nieuwe toepassingen zoals HDTV waarbij het niet mogelijk is met het hele gezin op meerdere tv’s door het huis naar dit scherpe beeld te kijken. Glasvezel heeft een onbeperkte capaciteit. Glasvezel is dus geschikt voor de toepassingen van morgen en die in de verre toekomst. Een enkeling zal nog de kat uit de boom willen kijken en denken ‘het zal mijn tijd wel duren’. Bedenk wel dat het aanleggen van een glasvezelkabel hoge kosten met zich meebrengt. Als uw buren eenmaal zijn aangesloten en u besluit later aangesloten te willen worden, dan kan het u duizenden euro’s kosten voordat u de glasvezelkabel alsnog in huis heeft. Vergelijk het met een huis dat anno nu nog geen rioolaansluiting heeft. Met een glasvezel aansluiting krijgt uw huis dus meerwaarde. Of er wel of niet meteen gebruik van wordt gemaakt: het is een goede keuze.
Kan ik m'n eigen (vaste) telefoonnummer behouden?
Nummerbehoud is standaard inbegrepen. Uw eigen vaste nummer kan dus gratis behouden blijven.
Kan ik mijn huidige apparaten (TV, radio, telefoon en computer)gewoon blijven gebruiken met glasvezel?
Ja. Televisie(s), telefoon(s) en/of computer(s) kunnen gemakkelijk worden aangesloten. Voor digitale televisie is wel een decoder (DVB-c tuner) nodig, De meeste televisietoestellen zijn hier tegenwoordig al van voorzien. Bent u niet in het bezit van een decoder, dan dient deze eenmalig aangeschaft te worden. Hier kunnen wij u op de informatieavond in oktober over informeren. Om digitaal televisie te kunnen kijken, sluit u uw televisietoestel of decoder aan door middel van een Coaxkabel. Deze is in de meeste gevallen al aanwezig in de woning. Wilt u gebruik maken van interactieve televisie, dan krijgt u een interactieve settopbox (ontvanger) in bruikleen. Deze settopbox dient door middel van een UTP kabel aangesloten te worden op uw modem. Computers, laptops en tablets kunt u zowel bekabeld aansluiten op het modem. Maar u kunt ook gebruik maken van WIFI voor het draadloos aansluiten van deze apparatuur.
Kan ik meerdere TV's aansluiten?
Ja, voor de basisdienst digitale televisie kunt u voor de standaard zenders meerdere TV’s aansluiten met uw huidige coax-bekabeling. Wilt u het volledige basispakket, inclusief de HD zenders, dan heeft u per extra TV een extra smartcard nodig. Tevens dient elke TV met smartcard te beschikken over een (ingebouwde) decoder. Voor de dienst interactieve televisie heeft u per televisie een interactieve ontvanger (settopbox) nodig.
Gaat het gebruik van interactieve televisie ten koste van mijn internetsnelheid?
De bandbreedte die u nodig heeft voor interactieve televisie plaatsen wij bovenop uw internetsnelheid. Uw behoudt dus de volledige 250Mbps internetsnelheid!
Kan ik mijn huidige e-mailadres van mijn huidige provider behouden?
Dit is afhankelijk van uw provider. Wij weten dat het bij XS4ALL mogelijk is om het e-mailadres te behouden. Ze rekenen daar 15 Euro per maand voor. Daarom adviseren wij iedereen om nu alvast over te stappen naar een provider ON-afhankelijk e-mailadres zoals @hotmail of @gmail. In onderstaande video kunt u zien hoe u uw mail kunt overzetten naar Gmail met behoud van uw huidig emailadres.

Kan ik de bestaande bekabeling in huis blijven gebruiken?
In vrijwel alle gevallen kan dit. Uw huidige modem  wordt vervangen door een modem dat geschikt is voor glasvezel. Daarop kunt u uw bestaande bekabeling aansluiten.  Bij ons glasvezelnetwerk blijft het mogelijk  om uw (oude) analoge televisietoestellen te gebruiken.
Wordt mijn tuin open gehaald?
Nee, in de meeste gevallen kan de glasvezel onder uw tuin door worden geboord, waarbij de glasvezel zonder te graven naar uw woning wordt gestuurd. Daarna wordt er een glasvezelmodem in uw woning geplaatst. Voordat we daar mee starten, wordt uw woning ook geschouwd, zodat we samen met u de plaatst van het modem kunnen bepalen.
Hoeveel aanbieders komen er op het netwerk van Breedband Beemster?
Breedband Beemster heeft uit de ervaring van anderen geleerd dat het voor mensen onoverzichtelijk en verwarrend is om met veel verschillende opties te werken. Wij hebben daarom een zo goed mogelijke keuze voor u gemaakt en via één provider diensten leveren. Op deze manier kunnen we zo snel mogelijk met de aanleg beginnen!
Als bedrijf heb ik niet genoeg aan de snelheden die voor consumenten wel voldoende zijn. Wordt daar rekening mee gehouden?
Bedrijven in de Beemster kunnen kiezen voor een zakelijk pakket. Daarmee krijgen ze méér capaciteit en een hoger serviceniveau, maar ook tegen hogere kosten. Op deze site gaan we hier, om de informatie niet complexer te maken dan het al is, niet nader op in. Voor wie hier specifieke belangstelling voor heeft, raden we aan even contact op te nemen. Ook de providers van consumenten kunnen hogere snelheden bieden, maar daar betaal je dan ook meer voor.
Ik heb prima internet. Waarom zou ik meedoen?
Het in eigen beheer aanleggen van een glasvezelnetwerk in de Beemster is goed voor nu en later. Voor dezelfde prijs die u nu betaalt krijgt u een veel beter en sneller netwerk. Dit willen we toch onze kinderen niet onthouden in de toekomst? Niet alleen in de dorpskernen maar tot in alle hoeken van onze polder gunnen we iedereen een toekomstbestendig netwerk en laten we dit met elkaar gaan realiseren.
Gaat KPN ook oude straatkasten ombouwen voor sneller internet voor de Beemster?
De Beemster is helaas niet in de planning opgenomen. Onze  afstand tot de wijkcentrale is ruim 6 km, omdat de meesten van ons nog aangesloten zitten op de centrale bij het treinstation centrum Purmerend.
Heeft u niet het antwoord kunnen vinden op uw vraag? Stel hier uw vraag per email aan ons team. Wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.
Stel uw vraag